Hoofdkantoor Shell weg uit Den Haag

15 November 2021, 09:23 uur
Den Haag & Regio
mainImage
P.L. van Till (CC BY-SA 3.0)

De directie van het olie- en gasconcern Shell wil het hoofdkantoor in Den Haag verplaatsen naar Engeland. Het concern gaat deze wijziging volgende maand voorleggen aan de aandeelhouders.

Het kantoor aan de Carel van Bylandtlaan blijft wel in gebruik, maar niet meer door het bestuur en de directie. Die gaan dan voortaan vanuit Londen werken.

Chairman Andrew Mackenzie van Shell zegt dat de stap nodig is om de besluitvorming binnen het bedrijf slimmer en sneller te maken. "In een tijd van ongekende veranderingen voor de industrie, is het nog belangrijker dat we een groter vermogen hebben om de overgang naar een wereldwijd koolstofarmer energiesysteem te versnellen. Een eenvoudigere structuur stelt Shell in staat om de uitvoering van haar strategie te versnellen en tegelijkertijd waarde te creëren voor onze aandeelhouders, klanten en de samenleving als geheel.”

Op 10 december vergaderen de aandeelhouders in Rotterdam over de voorgestelde wijzigingen in de organisatiestructuur. Als zij akkoord gaan verandert ook de naam van het bedrijf van Royal Dutch Shell in Shell.

Het demissionair kabinet laat aan de NOS weten "onaangenaam verrast" te zijn met het besluit, waar het gisteren van op de hoogte werd gesteld. "We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk", zegt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.

Koninklijk gebouw

Ooit was het hoofdkantoor van Shells voorganger, de Bataafsche Petroleum Maatschappij, een van de grootste kantoren van Nederland. "Een koninklijk gebouw voor een koninklijke maatschappij", noemde dagblad De Tijd het pand in 1917. Het complex is de afgelopen jaren aan de binnen- en buitenkant ingrijpend gerestaureerd.

Vorig jaar leek het er ook al even op dat Shell - net als Unilever - vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk zou verhuizen. De Nederlandse topman van Shell, Ben van Beurden, zei toen in het Financieele Dagblad dat het onzeker was of het bedrijf officieel in Den Haag zou blijven gevestigd. Dit vanwege het afschaffen van de dividendbelasting. In het Verenigd Koninkrijk ligt de belasting op uitgekeerde winst voor aandeelhouders nog op nul. Dit maakt het voor Shell aantrekkelijk om het hoofdkantoor daar te vestigen.